Document Type : Original Article
Authors
1 Department of Nature Engineering, Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, University of Kashan, Kashan, Iran
2 Department of Range and Watershed Management, Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, University of Kashan, Kashan, Iran.
3 Department of Geography and Ecotourism, Faculty of Natural Resources and Earth Sciences, University of Kashan, Kashan, Iran.
Abstract
Keywords
Main Subjects
Analysis of indigenous knowledge of medicinal and industrial application of different parts of pomegranate tree and its products
(Case study: Ardestan city)
Alireza Momenzadeh1| Mansureh Ghavam2* | Sedigheh Kiani Salmi3
Article Info |
Abstract |
|
Article type Research Article
Article history Received: 1 May 2023 Revised: 29 February 2024 Accepted: 1 March 2024 Published: 30 April 2024
Keywords: Ardestan Indigenous use People Punica granatum Treatment |
Objective: Medicinal plants are of great value and importance in ensuring the health of society in terms of treatment and prevention of diseases. The aim of this study was to analyze the indigenous knowledge of medicinal use of various organs and products of pomegranate tree in Ardestan city. Methods: The research method included face-to-face interviews with local experts and knowledgeable in the field of local medicinal, food and industrial uses of index plants cultivated in the first stage and then preparing a questionnaire from this local information. Cochran's formula was used to obtain the sample size and the sample size was estimated to be 375 people. The validity of the research instrument was confirmed by a survey of professors and experts and the reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 0.894. The software used in this study also used inferential statistics of t-test and Friedman test to analyze the data. Conclusion: People in different neighborhoods of Ardestan have little local knowledge of agricultural products, especially pomegranate, or do not believe in it. Perhaps, the less experience of the new generation and their less knowledge in the use of medicinal plants is a reason for this, which indicates that the indigenous knowledge related to the use of medicinal and edible plants in the local communities of Ardestan is low. |
|
Cite this article: Momenzadeh, A., Ghavam, M., & Kiani Salmi, S. (2024). Analysis of indigenous knowledge of medicinal and industrial application of different parts of pomegranate tree and its products (Case study: Ardestan city). Research in Ethnobiology and Conservation, 1(3), 42-55. https//doi.org/10.22091/ethc.2024.9385.1000
©The Author(s). Publisher: University of Qom DOI: https//doi.org/10.22091/ethc.2024.9385.1000 |
بررسی دانش سنتی مردم در زمینه کاربرد دارویی اندامهای درخت انار و فرآوردههای آن
(مطالعه موردی: شهرستان اردستان)
علیرضا مؤمن زاده 1 | منصوره قوام2*| صدیقه کیانی سلمی3
1 کارشناسی ارشد، گروه مهندسی طبیعت، دانشکدۀ منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران. رایانامه: amomenzadeh42@yahoo.com
2 نویسنده مسئول، دانشیار، گروه مهندسی طبیعت، دانشکدۀ منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران. رایانامه: mghavam@kashanu.ac.ir
3 دانشیار، گروه جغرافیا و اکوتوریسم، دانشکدۀ منابع طبیعی و علوم زمین، دانشگاه کاشان، کاشان، ایران. رایانامه: s.kiani@kashanu.ac.ir
اطلاعات مقاله |
|
چکیده |
||
نوع مقاله پژوهشی |
|
هدف: گیاهان دارویی ارزش و اهمیت زیادی در تأمین سلامت جامعه، از نظر درمان و پیشگیری از بیماریها دارند. مطالعه حاضر با هدف تحلیل دانش بومی کاربرد دارویی اندامها و فراوردههای مختلف از درخت انار در شهرستان اردستان انجام شد. مواد و روشها: روش تحقیق شامل مصاحبه حضوری از افراد محلی خبره و آگاه در زمینه استفادههای محلی دارویی، خوراکی و صنعتی از گیاهان شاخص کشت شده در مرحله نخست و سپس تهیه پرسشنامه از این اطلاعات بومی بود. برای به دست آوردن حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شد و حجم نمونه به تعداد 375 نفر برآورد گردید. روایی ابزار تحقیق بعد از نظرسنجی از اساتید و متخصصین و پایایی با استفاده از آلفای کرونباخ به مقدار 894/0 تائید شد. نرمافزار مورد استفاده در این پژوهش برای تجزیه و تحلیل دادهها نیز از آمارههای استنباطی آزمون تی و فریدمن استفاده گردیده است. نتایج: نتایج نشان داد رب انار رایجترین فرآوردهی مورد استفاده و دانهی انار بیشترین بخش قابلاستفاده انار میباشد. طبق یافتهها انار عمدتاً در غذاها (65/5) و تهیه سرکه (09/5)، دارای مصرف خیلی زیاد و برای درمان جوش و برفک دهان دارای مصرف زیاد (55/4) در نزد شهروندان بود. نتیجهگیری: بنابراین میتوان نتیجه گرفت که مردم محلههای مختلف شهر اردستان دانش بومی درمانی کمی از محصولات کشاورزی بهویژه انار، داشته و یا به آن اعتقاد نداشتهاند. شاید بتوان گفت تجربهی کمتر نسل جوانتر و آگاهی کمتر آنها در استفاده از گیاهان دارویی دلیلی بر این امر باشد، که نشاندهندة این است که دانش بومی مربوط به استفاده از گیاهان دارویی و خوراکی در جوامع محلی اردستان کم میباشد. |
||
تاریخچه دریافت: 11/02/1402 بازنگری: 10/12/1402 پذیرش: 11/12/1402 انتشار: 11/02/1403
کلیدواژهها انار اردستان استفاده بومی درمان مردم |
||||
استناد: مؤمن زاده، علیرضا، قوام، منصوره و کیانی سلمی، صدیقه (1403). بررسی دانش سنتی مردم در زمینه کاربرد دارویی اندامهای درخت انار و فرآوردههای آن (مطالعه موردی: شهرستان اردستان). پژوهشهای زیست قوم شناختی و حفاظت، 1(3)، 55-42. https//doi.org/10.22091/ethc.2024.9385.1000
ناشر: دانشگاه قم © نویسندگان. |
||||
مقدمه
گیاهان دارویی ارزش و اهمیت زیادی در تأمین سلامت جامعه، هم به لحاظ درمان و هم از نظر پیشگیری از بیماریها دارند. طب سنتی و طب پیشرفته کنونی به عنوان دو متولی تأمین بهداشت جامعه جهانی مطرح هستند. از نظر Chan (2008)، نیازی نیست طب سنتی و غربی رو در روی هم قرار بگیرند. آنها میتوانند در زمینه مراقبتهای بهداشتی اولیه به صورت یک ترکیب موزون استفاده شوند، بهطوریکه از ویژگیهای سودمند هر نظام سنتی و پیشرفته بهره گرفته و ضعفهای همدیگر را پوشش دهند (Jiang, 2009). استفاده از داروهای گیاهی بخش مهمی از طب گیاهی را تشکیل میدهد. مصرف این داروها در چند سال گذشته به طور چشمگیری افزایش یافته است؛ بهطوریکه نزدیک به نیمی از مردم برای پیشگیری و درمان بیماریها از گیاهان دارویی استفاده میکنند (Hamilton et al., 2008).
انار درختچهای است با نام علمی Punica granatum L. از خانواده Punicaceae خزاندار و بومی ایران که از قدمت کشت و کار زیادی در این کشور برخوردار است و ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان انار در جهان محسوب میشود. اَنار، نار یا انار خوراکی که دانههایی اغلب قرمز و گاهی سفید، یا رنگهایی بین آن دو دارد. رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه یا تقریباً زرد است؛ این میوه در معدود کشورهای جهان نظیر ایران، افغانستان، پاکستان، عراق و ترکیه کشت میشود. به همین خاطر انار یکی از ۱۰ میوۀ برتر جهان است (Mottaghi, 2012).
در کتاب آسمانی قرآن سه بار از انار نام برده شده است که عبارتاند از: سورهی مبارکه انعام: آیات 99 و 141، سورهی مبارکه الرحمن: آیه 68. همچنین در تورات و انجیل هم از این میوه بهشتى نام برده شده است. برای مصارف دارویی از گل، برگ، پوست درخت، پوست ریشه و دانه انار استفاده میشود. انار شیرین ادرارآور است. انار با دانه ملین مزاج است. آب انار شیرین برای بیماریهای مجاری ادرار مفید است. ترشح صفرا را زیاد میکند (Nojavan, 2017).
در قرآن کریم در سوره انعام آیات شریف 99 و 141 اشاراتی به این میوه بهشتی شده و همچنین در آیه 68 سوره الرحمن آورده شده: «فیها فکهه و نخل و رمان» در آن دو باغ میوه بسیار خرما و انار است.
از امام باقر (ع) روایت شده که فرمودند میوه صد و بیست نوع است که رأس همه آنها انار است. در روایت دیگر آمده است که امام صادق (ع) هر شب جمعه انار میخوردند و نیز فرمودهاند: به کودکان خود انار بخورانید زیرا آنها را زودتر به جوانی میرساند. یکی از یاران امام صادق (ع) نقل میکند که حضرت فرمودند: میخوش (ترش و شیرین) آن در معده سازگارتر است. امام موسی کاظم (ع) میفرمایند: دود ساقه انار، حشرات را از بین میبرد. از امام رضا (ع) همچنین نقل شده است که خوردن انار شیرین، مرد را توانا و نیکو میسازد. امام صادق (ع) نیز میفرمایند: هر کسی در حال گرسنگی (ناشتا) انار بخورد تا چهل روز قلب او را روشن میسازد (Majlisi, 2007).
از نظر ارزش غذایی، انار منبع خوبی از اسید الاجیک و آنتیاکسیدان و پانولیکیک اسید میباشد. یک اسید چرب غیر اشباع امگا 5 است که برای بازسازی و تکثیر سلولی بسیار مفید میباشد. آب این میوه منبع استثنایی ویتامین A، C و E و مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، پتاسیم، آهن، اسید فولیک، نیاسین، تیامین، فولات و ریبوفلاوین است. این گیاه دارای خواص درمانی است که به عنوان یک درمان جایگزین برای بدخیمیها و غیر بدخیمیها مورد توجه جامعه پزشکی قرار گرفته است. در طب سنتی از P. granatum در درمان بیماریهایی مانند اسهال خونی، اختلالات خونریزی، جذام و سوختگی استفاده میشده است (Fakudze et al., 2022).
آب انار میتواند پوست را جوان، شاداب و سرحال کند. آب انار یکی از عوامل ضد پیری است. رژیم غذایی پر از آب انار میتواند به کاهش روند پیری با کاهش چین و چروک و خطوط ریز ناشی از قرار گرفتن در معرض نور خورشید کمک کند. همچنین به حفظ بازسازی سلولهای پوست نیز کمک میکند و مانع از رنگآمیزی بیش از حد و ایجاد لکههای تیره میشود (Mohammadi, 2011). انار میتواند به صورت تازه خوری، آب میوه، آب میوه تخمیر شده، دانه خشک شده (اناردانه)، دانه منجمد شده، دانههای کنسرو شده، رب انار، ژله، سرکه، خمیر و فرآوردههای طعمدهنده مصرف شود. آب میوه انار که شایعترین فرآورده انار است. آب میوه انار یکی از مواد غذایی است که حاوی حدود 40 درصد از مقدار مجاز روزانه مصرف ((RDA Recommended Daily ویتامین C است (Mirjalili, 2015). آب انار میتواند استرس اکسیداتیو ماکروفاژها (macrophage oxidative stress)، رادیکالهای آزاد و پراکسیداسیون لیپیدی را کاهش دهد. علاوه بر این، عصاره میوه انار از رشد سلولی جلوگیری میکند و باعث القای آپوپتوز میشود که میتواند منجر به اثرات ضد سرطانی آن شود. علاوه بر این، مهار پروموتر برخی از نشانگرهای التهابی و تولید آنها از طریق الاژیتانینها مسدود میشود (Zarfeshany et al., 2014).
در زمینه دانش سنتی مردم درباره کاربرد گیاهان (گیاه مردمشناسی) تحقیقات مختلفی در کشور ایران انجام شده است. در بسیاری از مطالعات پیشین دانش مردم در زمینه تمام گیاهان منطقه خاصی مورد تحلیل قرار گرفته است (Khaleghi et al., 2016; Ghavam and Kiani, 2018; Didehvar et al., 2021; Ghadimi Joboni and Ghavam, 2021; Namazi Zavareh et al., 2023).
برخی مطالعات قبلی بر شناخت و دانش سنتی مردم در زمینه گیاه خاصی در یک منطقه خاص متمرکز است. به عنوان مثال Karimian و همکاران (2016) واکاوی دانش بومی پیرامون گیاه گَنَبو (آنغوزه) در مراتع زاگرسی؛ Ghadimi Joboniو Ghavam (2020) اهمیت و شناخت مصارف مختلف زیتون توسط مردم: روستای جوبن استان گیلان، Momenzadeh و همکاران (2021)، اتنوفارماکولوژی گیاه دارویی شوید در شهر اردستان را مورد مطالعه قرار دادهاند. با توجه به اهمیت دارویی و قدمت دانش بومی مردم محلی شهر اردستان در زمینه محصولات کشت شده و از جمله انار، مطالعه حاضر با هدف تحلیل دانش سنتی مردم در زمینه این گیاه برای اولین تدارک انجام خواهد شد. گفتنی است بررسی دانش بومی در زمینه گیاهان زراعی تقریباً در هیچ منطقهای انجام نشده و از این جهت این مطالعه حائز اهمیت خواهد بود.
مواد و روشها
معرفی منطقه مورد مطالعه
شهرستان اردستان، در شمال استان اصفهان، در جنوب کویر نمک، در ۳۳ درجه و ۲۳ دقیقه پهنای شمالی و ۵۲ درجه و ۲۲ دقیقه طول شرقی نسبت به نیمروز گرینویچ قرار دارد. از شمال به استان سمنان و گرمسار، از باختر به شهرستانهای کاشان، نطنز و برخوار و میمه، از خاور به شهرستان نائین و از جنوب به شهرستانهای اصفهان و نائین محدود است. اردستان در ۱۱۸ کیلومتری شمال شرقی شهر اصفهان و در مسیر کاشان به سمت نائین و یزد قرار گرفته است. آب و هوای این شهرستان گرم و خشک بوده و بیشترین درجه حرارت در تیر و مرداد و کمترین آن در دی و بهمن است. پوشش گیاهی این ناحیه از گونه استپ بیابانی است. کوههای غیرمنظمی از شعبههای کوه کرکس، از جنوب شهرستان میگذرد، از سطح دریا یک هزار و ۲۰۷ متر ارتفاع دارد (Statistical Center of Iran, 2016). مهمترین محصولات زراعی شهرستان شامل گندم، جو، ذرت و صیفیجات است. میزان تولید محصولات زراعی آن سالیانه 200000 تن میباشد. مهمترین محصولات باغی شهرستان شامل انار (2160 هکتار)، پسته (2500 هکتار)، گردو، بادام و انگور است.
روش تحقیق
پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت روش مطالعه، توصیفی- تحلیلی است. دادهها و اطلاعات لازم برای انجام این پژوهش به دو روش کتابخانهای و میدانی گردآوری گردید. در روش کتابخانهای برای بررسی ادبیات، سوابق مسئله و موضوع تحقیق از منابع تحقیق مانند کتب، مقالات، طرحهای مطالعاتی، آمارنامهها و... استفاده شده است. در روش میدانی برای گردآوری اطلاعات از روش مصاحبه و ابزار پرسشنامه بهره برده شد. در ابتدا از افراد خبره و آگاه محلی به صورت مصاحبه ساختار نیافته در مورد استفاده محلی از انار برای درمان، خوراک و صنعت سؤال شد و تلاش شد دانش بومی این افراد گردآوری شود. پس از جمع آوری این اطلاعات به منظور عملیاتیکردن مؤلفههای پژوهش و پاسخگویی به فرضیات بر مبنای مطالعات پیشینه پژوهش و مبانی نظری از پرسشنامه ساختاریافته محقق ساخته استفاده شد و گویههای مختلف مرتبط با پاسخ افراد مصاحبه شونده طراحی شد. این گویهها بر اساس طیف درجهای لیکرت (خیلی کم، کم، متوسط، زیاد، خیلی زیاد) با کدگذاری 1 تا 5 تدوین و تنظیم گردید. در این پژوهش، 15744 نفر شهروندان شهر اردستان هستند؛ که جمعیت مرد 7959 نفر و جمعیت زن 7785 نفر بود و از فرمول کوکران استفاده شد و حجم نمونه به تعداد 375 نفر برآورد گردیده است. نتایج حاصل از محاسبه میزان آلفا به مقدار 894/0 نشان از پایایی ابزار تحقیق نشان میدهد. نرمافزار مورد استفاده در این پژوهش SPSS بود. برای تجزیه و تحلیل دادهها نیز از آزمونهای آماری تیتک نمونهای و فریدمن استفاده گردیده است.
نتایج
بر اساس نتایج پژوهش از تعداد 375 نمونه پرسشنامه گردآوری شده 197 نفر مرد و 178 نفر زن بودهاند. بیشترین افراد مورد مطالعه را گروه سنی 45-35 (5/39 درصد) و متأهل (84 درصد) دارای تحصیلات کارشناسی (6/37 درصد)، بیمه تأمین اجتماعی (9/78 درصد)، کارمند (8/32 درصد) و میزان درآمد 1-2 میلیون (5/40 درصد) بودند. محل سکونت افراد مورد مطالعه غالباً شهرکها (5/28 درصد) و محل تولد آنها شهر اردستان (6/85 درصد) بود.
بررسی فراوانی وضعیت متغیرهای مصرف بخشهای درخت انار برای مصرف دارویی در شهر اردستان
وضعیت توصیفی متغیرهای مصرف بخشهای مختلف درخت انار از دید افراد استفاده کننده گزارش شده است. به ترتیب میزان استفاده از بخشهای مختلف انار و فرآوردههای آن شامل رب انار (27/3)، آب انار (80/2)، سرکهی انار (45/2)، دانهی انار (30/2)، پوست درخت انار (40/1)، هستهی انار (37/1)، پوست میوهی انار (36/1)، ریشهی درخت انار (33/1) و گل انار (31/1) بود (جدول 1). جدول 2 هدف از مصرف انار توسط افراد را نشان میدهد. بیشترین هدف (9/73 درصد) برای مصرف خوراکی و کمترین آن (8 درصد) هم به عنوان چاشنی و افزودنی غذا از انار بود.
جدول 1. فراوانی مصرف بخشهای مختلف درخت انار برای مصرف دارویی |
|||||||
نام محصول |
خیلی کم |
کم |
متوسط |
زیاد |
خیلی زیاد |
میانگین |
|
رب |
34 |
51 |
126 |
108 |
56 |
27/3 |
|
آب انار |
43 |
116 |
112 |
82 |
22 |
80/2 |
|
دانه انار |
103 |
138 |
75 |
37 |
22 |
30/2 |
|
سرکه انار |
104 |
82 |
122 |
49 |
18 |
45/2 |
|
پوست درخت انار |
266 |
83 |
14 |
8 |
4 |
40/1 |
|
پوست میوه انار |
285 |
59 |
21 |
6 |
4 |
36/1 |
|
ریشه درخت انار |
284 |
71 |
11 |
6 |
3 |
33/1 |
|
گل انار |
296 |
54 |
17 |
3 |
5 |
31/1 |
|
هسته انار |
291 |
48 |
22 |
8 |
6 |
37/1 |
|
کل |
- |
- |
- |
|
- |
95/1 |
|
|
|
|
جدول 2. شامل مشخصات افراد بر حسب هدف از مصرف انار |
||||
هدف مصرف |
فراوانی |
درصد فراوانی |
فراوانی تجمعی |
|
|
درمان بیماری |
32 |
5/8 |
5/8 |
|
|
پیشگیری از بیماری |
36 |
6/9 |
6/9 |
|
|
مصرف خوراکی |
277 |
9/73 |
9/73 |
|
|
چاشنی و افزودنی غذا |
30 |
8 |
8 |
|
|
مجموع |
375 |
100 |
100 |
|
|
|
|
||||
از سوی دیگر نتایج نشان داد 5/68 درصد از افراد به صورت جوشانده، 18/4 درصد به صورت پودر پوست خشک شده و 13/1 درصد افراد از طریق خیساندن در آب از پوست انار جهت درمان استفاده میکنند (جدول 3).
جدول 3. نحوه استفادهی افراد از پوست انار جهت درمان |
||||
هدف مصرف |
فراوانی |
درصد فراوانی |
فراوانی تجمعی |
|
جوشانده |
257 |
5/68 |
5/68 |
|
پودر پوست خشک شده |
69 |
4/18 |
4/18 |
|
خیسانده در آب |
49 |
1/13 |
1/13 |
|
مجموع |
375 |
100 |
100 |
|
|
همچنین بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیق، 3/40 درصد افراد، گل و شکوفه انار را بهصورت جوشانده و 7/59 درصد بهصورت دمکرده استفاده میکردند که در جدول 4 نمایش داده شده است.
جدول 4. نحوه استفادهی افراد از مصرف گل و شکوفه انار جهت درمان |
|||
هدف مصرف |
فراوانی |
درصد فراوانی |
فراوانی تجمعی |
جوشانده |
151 |
3/40 |
3/40 |
دمکرده |
224 |
7/59 |
7/59 |
مجموع |
375 |
100 |
100 |
|
نتایج بررسی فراوانی وضعیت متغیرهای مصرف انار و مشتقات آن به منظور درمان نشان داد میانگین درمان سیاه سرفه 01/2، درمان جوش و برفک دهان 47/2، تنظیم قاعدگی ماهیانه 68/1، تهیه سرکه 78/2، عصاره گل انار و گلاب برای رفع ورم چشم 60/1، مصرف در صنایع رنگرزی 62/1 و در غذاها میانگین 18/3 بود (جدول 5).
جدول 5. وضعیت توصیفی متغیرهای مصرف انار و مشتقات آن از دید افراد استفاده کننده |
||||||
درمان |
خیلی کم |
کم |
متوسط |
زیاد |
خیلی زیاد |
میانگین |
درمان سیاه سرفه |
132 |
146 |
67 |
20 |
10 |
01/2 |
درمان جوش و برفک دهان |
99 |
107 |
82 |
66 |
21 |
47/2 |
تنظیم قاعدگی ماهیانه |
218 |
81 |
59 |
10 |
4 |
68/1 |
تهیه سرکه |
65 |
81 |
124 |
80 |
25 |
78/2 |
عصاره گل انار و گلاب برای رفع ورم چشم |
218 |
107 |
37 |
8 |
5 |
60/1 |
صنایع رنگرزی |
238 |
78 |
32 |
18 |
9 |
62/1 |
غذاها |
38 |
50 |
139 |
101 |
47 |
18/3 |
کل |
- |
- |
- |
- |
- |
2/19 |
|
جدول 6. وضعیت توصیفی متغیرهای مصرف انار و مشتقات آن از دید مصرف صنعتی |
||||||
هدف صنعتی |
خیلی کم |
کم |
متوسط |
زیاد |
خیلی زیاد |
میانگین |
جهت تهیه سرکه دانه انار |
74 |
80 |
127 |
66 |
28 |
72/2 |
جهت تهیه رب دانه انار |
28 |
47 |
102 |
130 |
68 |
43/3 |
تولید دانههای خشک شده انار |
193 |
132 |
33 |
10 |
7 |
68/1 |
تولید پودر پوست انار |
268 |
77 |
20 |
8 |
2 |
40/1 |
تولید روغن هسته انار |
289 |
51 |
27 |
6 |
2 |
35/1 |
کاربرد تفاله دانه انار در تغذیه دام |
166 |
101 |
49 |
42 |
17 |
05/2 |
استفاده از پوست انار در صنایع رنگرزی |
259 |
65 |
24 |
20 |
7 |
54/1 |
تولید صنعتی آب انار |
253 |
61 |
30 |
14 |
17 |
62/1 |
کل |
- |
- |
- |
- |
- |
1/97 |
|
در جدول 6 وضعیت توصیفی متغیرهای مصرف انار و مشتقات آن از دید مصرف صنعتی گزارش شده است. میانگینهای گزارش شده جهت تهیه سرکه دانه انار 72/2، تهیه رب دانه انار 43/3، تولید دانههای خشک شده انار 68/1، تولید پودر پوست انار 40/1، تولید روغن هسته انار 35/1، کاربرد تفاله دانه انار در تغذیه دام 05/2، استفاده از پوست انار در صنایع رنگرزی 54/1 و تولید صنعتی آب انار 62/1 بود. دانه انار جهت تهیه رب بیشترین مصرف صنعتی و تولید پودر پوست انار دارای کمترین مصرف صنعتی نزد افراد میباشد.
بررسی دانش بومی محلههای مختلف شهر اردستان در زمینه کاربرد درمانی انار
به منظور بررسی دانش بومی محلههای مختلف شهر اردستان از انار در ابتدا انواع استفاده از انار و مشتقات آن مورد توجه قرار گرفته است. نتایج حاصل نشان داد از بین کاربردهای مختلف انار و مشتقات آن، رب انار با توجه به سطح معناداری کمتر از 05/0 و کرانههای مثبت بالا و پایین، دارای استفاده بیشتر بوده و بقیه کاربردهای مختلف انار و مشتقات آن با توجه به سطح معناداری پایینتر از 05/0 و منفی بودن کرانهها دارای استفاده کم هستند (جدول 7).
جدول 7. نتایج استنباطی آزمون تی برای بررسی کاربردهای درمانی انار و مشتقات انار |
|||||||
|
حد متوسط: 3 |
ارزیابی شاخص |
|||||
بعد |
زیرمعیارها |
امارهی تی |
سطح معناداری |
تفاوت میانگین |
اطمینان در سطح %95 |
||
کرانه پایین |
کرانه بالا |
||||||
بخشهای مختلف درخت انار و تأثیر آن بر درمان
|
رب |
4/548 |
0/000 |
0/269 |
0/15 |
0/39 |
استفاده زیاد |
آب انار |
-3/608 |
0/000 |
-0/203 |
-0/31 |
-0/09 |
استفاده کم |
|
دانه انار |
-11/859 |
0/000 |
-0/701 |
-0/82 |
-0/59 |
استفاده کم |
|
سرکه انار |
-9/093 |
0/000 |
-0/547 |
-0/66 |
-0/43 |
استفاده کم |
|
پوست درخت انار |
-40/873 |
0/000 |
-1/597 |
-1/67 |
-1/52 |
استفاده کم |
|
پوست میوه انار |
-42/142 |
0/000 |
-1/640 |
-1/72 |
-1/56 |
استفاده کم |
|
ریشه درخت انار |
-47/111 |
0/000 |
-1/672 |
-1/74 |
-1/60 |
استفاده کم |
|
گل انار |
-45/563 |
0/000 |
-1/688 |
-1/76 |
-1/62 |
استفاده کم |
|
هسته انار |
-38/395 |
0/000 |
-1/627 |
0/15 |
-1/54 |
استفاده کم |
|
کل |
377/34- |
000/0 |
04504/1- |
1048/1- |
9853/0- |
استفاده کم |
|
|
نتایج حاصل از میانگین (جدول 8) نشان میدهد استفاده از انار و مشتقات آن (پوست، رب، گل و شکوفه و ...) با هدف درمان در تهیه غذاها با توجه سطح معناداری کمتر از 05/0 و کرانههای بالا و پایین مثبت، بالاتر از حد میانگین و در حد زیاد بوده است؛ اما در سایر موارد بقیه بخشهای انار و مشتقات آن جهت درمان با توجه به سطح معناداری پایینتر از 05/0 و منفی بودن کرانهها دارای استفاده کمتر هستند.
جهت شناسایی انواع کاربردهای صنعتی انار و مشتقات آن (پوست، رب، گل و شکوفه و ...) از آمارههای استنباطی آزمون تی استفاده شد. نتایج حاصل از میانگین نشان میدهد استفاده دانه انار جهت تهیه رب برای اهداف صنعتی انار و مشتقات آن (پوست، رب، گل و شکوفه و ...) مورد استفاده زیاد مردم بود؛ زیرا سطح معناداری آن کمتر از 05/0 و کرانههای بالا و پایین آن مثبت بود. دیگر کاربردهای صنعتی بخشهای انار و مشتقات آن (پوست، رب، گل و شکوفه و ...) به دلیل سطح معناداری پایینتر از 05/0 و کرانههای بالا و پایین منفی دارای استفاده کمی برای مردم هستند (جدول 9).
بررسی و مقایسه میزان مصرف انار و مشتقات آن برای درمان، طبق آزمون فریدمن نشان میدهد میانگین مصرف در مورد گیاهان مختلف با یکدیگر دارای تفاوت معنیدار با اطمینان 99 درصد است. نتایج تکمیلی در جدول 10 با استفاده از میانگین مصرف به مقدار 4 و انحراف معیار 025/1 امکان دستهبندی میزان مصرف را در چهار سطح مصرف خیلی زیاد، مصرف زیاد، مصرف کم و مصرف خیلی کم فراهم نموده است. طبق یافتهها مصرف انار در غذاها (65/5) و تهیه سرکه (09/5)، با توجه به اینکه میانگین مصرف آنها از جمع میانگین و دو برابر انحراف معیار بیشتر است، دارای مصرف خیلی زیاد در نزد شهروندان میباشد. مصرف برای درمان جوش و برفک دهان که در سطح اول میباشد. دارای مصرف زیاد (55/4) و بقیه موارد در سطح سوم قرار گرفته و از مصرف کم، برای درمان برخوردار هستند.
جدول 8. نتایج استنباطی آزمون تی برای بررسی انار و مشتقات آن (پوست، رب، گل و شکوفه و...) جهت درمان بیماری |
|||||||
حد متوسط: 3 |
ارزیابی شاخص |
||||||
معیار و زیر معیارها |
آماره تی |
سطح معناداری |
تفاوت میانگین |
اطمینان در سطح %95 |
|||
کرانه پایین |
کرانه بالا |
||||||
درمان بیماریها توسط انار و مشتقات انار |
درمان سیاه سرفه |
-19/237 |
0/000 |
-0/987 |
-1/09 |
-0/89 |
استفاده کم |
درمان جوش و برفک دهان |
-8/393 |
0/000 |
-0/525 |
-0/65 |
-0/40 |
استفاده کم |
|
تنظیم قاعدگی ماهیانه |
-27/436 |
0/000 |
-1/323 |
-1/42 |
-1/23 |
استفاده کم |
|
تهیه سرکه |
-3/605 |
0/000 |
-0/216 |
-0/33 |
-0/10 |
استفاده کم |
|
عصاره گل انار و گلاب برای رفع ورم چشم |
-31/790 |
0/000 |
-1/400 |
-1/49 |
-1/31 |
استفاده کم |
|
در صنایع رنگرزی |
-26/949 |
0/000 |
-1/381 |
-1/48 |
-1/28 |
استفاده کم |
|
غذاها |
3/151 |
022/0 |
0/184 |
0/07 |
0/30 |
استفاده زیاد |
|
کل |
963/23- |
000/0 |
80686/0- |
8731/0- |
7406/0- |
استفاده کم |
|
|
جدول 9. یافتههای استنباطی آزمون تی برای بررسی کاربرد صنعتی انار و مشتقات آن (پوست، رب، گل، شکوفه و ...) |
|||||||
|
حد متوسط: 3 |
ارزیابی شاخص |
|||||
بعد |
زیرمعیارها |
امارهی تی |
سطح معناداری |
تفاوت میانگین |
اطمینان در سطح %95 |
||
کرانه پایین |
کرانه بالا |
||||||
کاربرد صنعتی انار و مشتقات آن (پوست، رب، گل و شکوفه و ...) |
دانه انار جهت تهیه سرکه |
-4/624 |
0/000 |
-0/283 |
-0/40 |
-0/16 |
استفاده کم |
دانه انار جهت تهیه رب |
7/353 |
0/000 |
0/435 |
0/32 |
0/55 |
استفاده زیاد |
|
تولید دانههای خشک شده انار |
-28/908 |
0/000 |
-1/317 |
-1/41 |
-1/23 |
استفاده کم |
|
تولید پودر پوست انار |
-42/251 |
0/000 |
-1/603 |
-1/68 |
-1/53 |
استفاده کم |
|
تولید روغن هسته انار |
-43/795 |
0/000 |
-1/651 |
-1/72 |
-1/58 |
استفاده کم |
|
کاربرد تفاله دانه انار در تغذیه دام |
-15/412 |
0/000 |
-0/952 |
-1/07 |
-0/83 |
استفاده کم |
|
استفاده از پوست انار در صنایع رنگرزی |
-29/506 |
0/000 |
-1/464 |
-1/56 |
-1/37 |
استفاده کم |
|
تولید صنعتی آب انار |
-24/802 |
0/000 |
-1/384 |
-1/49 |
-1/27 |
استفاده کم |
|
کل |
807/30- |
000/0 |
02733/1- |
0929/1- |
9618/0- |
استفاده کم |
|
منبع، یافتههای تحقیق، 1399 |
جدول 10. یافتههای استنباطی آزمون فریدمن برای سطحبندی کاربردهای درمانی انار و مشتقات آن |
||||
|
هدف درمانی |
میانگین |
میزان مصرف |
|
|
تهیه سرکه |
09/5 |
مصرف خیلی زیاد |
|
|
غذاها |
65/5 |
مصرف خیلی زیاد |
|
|
درمان جوش و برفک دهان |
55/4 |
مصرف زیاد |
|
|
تنظیم قاعدگی ماهیانه |
05/3 |
مصرف کم |
|
|
درمان سیاه سرفه |
73/3 |
مصرف کم |
|
|
عصاره گل انار و گلاب برای رفع ورم چشم |
97/2 |
مصرف کم |
|
|
در صنایع رنگرزی |
95/2 |
مصرف کم |
|
بحث
میزان علاقه و آگاهی افراد به انار
به روشنی میتوان دریافت در یک محیط شهری علاقه و شیوة کاربرد گیاهان دارویی سینه به سینه و نسل به نسل منتقل شده است. بر اساس نتایج رب انار رایجترین فرآوردهی مورد استفاده و دانهی انار بیشترین بخش قابلاستفادهی انار میباشد. در مطالعة دانش بومی در استفاده از گیاهان با ارزش در منطقة کرون در اصفهان گیاهان در 5 طبقة خوراکی، دارویی، زینتی، سوخت و سایر کاربردها قرار گرفتند که بیش از 30 درصد آن به عنوان خوراکی، استفاده میشد (Yazdanshenas et al., 2016). همچنین مطالعات نشان داده است بیشترین استفاده از گیاهان بومی در سیرجان کرمان نیز استفادة خوراکی است (Eslami Farouji and Khodayari, 2016). در مطالعه Heshmati و همکاران (2016)، در مطالعه اتنوبوتانی و اتنواکولوژی گونههای دارویی مراتع کچیک، از بین گونههای دارویی-خوراکی 14 گونه دارای کاربرد خوراکی و 4 گونه دارای سایر کاربردها بودند. در مطالعه Saffari و همکاران (2012)، در بررسی اتنوبوتانی و اتنوفارماکولوژی گیاهان دارویی و صنعتی مراتع سمیرم، تمام گونهها دارای کاربرد سنتی و محلی بهصورت خوراکی و دارویی بودند. در تطابق با مطالعات ذکر شده مردم شهرستان اردستان نیز استفادهی خوراکی را ترجیح دادند. شاید علت این امر را آشنایی کمتر مردم با خواص دارویی گیاهان انار، شنبلیله، گشنیز و شوید دانست، بهویژه که بیشتر افراد شرکتکننده در نظرخواهی در رنج سنی 35-45 و میانسال بودند و شاید تجربهی کافی در زمینه مصرف این گیاهان بهعنوان دارو ندارند. کمترین تعداد افراد، سن بالای 55 داشتند.
نتایج نشان داد افراد به ترتیب از بیشتر به کمتر از پوست انار بهصورت جوشانده، پودر پوست خشک شده و خیساندن در آب جهت درمان استفاده میکنند. همچنین 3/40 درصد افراد، گل و شکوفه انار را بهصورت جوشانده و 7/59 درصد بهصورت دمکرده استفاده میکردند. داروهای گیاهی از اندامهای مختلف یک یا چند گیاه تهیه میشوند و بیشترین شکل مصرف دارو معمولاً به صورت جوشانده و دم کرده است (Iranmanesh et al., 2010). در مطالعهی Hosseini و همکاران (2020)، در بررسی اتنوبوتانی گیاهان دارویی منطقه جنوب کرمان، نیز در تطابق با مطالعه حاضر استفاده از انار جهت درمان، بهصورت جوشاندهی پوست میوه در درمان گلودرد و ضماد پودر پوست میوه در درمان زخم بدم و زخم معده گزارش شده است. در مطالعه Ameri و همکاران (2013) ۸/۴۱ درصد از کل گیاهان دارویی که توسط مردم استفاده میگردد بهصورت دمکردنی بود که همانطور که مشاهده میشود مصرف شکوفه انار بیشتر بهصورت دمکردنی با نتایج آزمایش Ameri و همکاران (2013) مطابقت دارد. قابل ذکر است که در مکانهای مختلف جهت استفاده از گیاهان آداب متفاوتی وجود دارد. مثلاً ممکن است گیاهی که در یک منطقه جهت درمان یک بیماری به صورت جوشانده و در مکان دیگر جهت درمان بیماری دیگری به صورت ضماد مصرف شود. یا در دو مکان مختلف جهت درمان یک بیماری از دو گیاه متفاوت استفاده شود (Ahvazi et al., 2007). اطلاع از کاربرد اشکال مختلف مصرف گیاهان دارویی در ایران میتواند بینش بهتری را در راستای برنامهریزی در بازار تجارت، به منظور پیشبرد تولیدات در مسیری که با استقبال بیشتری مواجه شود به دست دهد.
مصارف درمانی انار
نتایج بررسی فراوانی وضعیت متغیرهای مصرف انار و مشتقات آن به منظور درمان نشان داد مصرف در غذاها دارای بیشترین میانگین و عصاره گل انار و گلاب برای رفع ورم چشم دارای پایینترین میانگین مصرف نزد افراد میباشد. انار (Punica granatum L.) یکی از میوههای سرشار از انواع مختلفی از ترکیبات پلی فنلیک میباشد که خاصیت آنتیاکسیدانی آن به اثبات رسیده است. از دیرباز از این میوه بهطور وسیعی در طب سنتی و فرهنگهای مختلف استفاده شده است. محققین اخیراً در مطالعاتی که انجام دادهاند، فعالیت آنتیاکسیدانی بالای آب انار و رب انار را مشاهده نمودهاند (Hayrapetyan, 2012; Longtin, 2003). قسمتهای مختلف این گیاه شامل گل، برگ، پوست شاخههای جوان، پوست میوه، ریشه، بذر و پوست درونی میوه (پیه) در طب سنّتی مورد استفاده قرار گرفته و برای هر یک از آنها، خواص دارویی ویژهای نیز ارائه شده است (Poyrazoğlu et al., 2002).
پیامبر (ص) انار را جزو بهترین میوهها دانستهاند. امام علی (ع) نیز میفرمایند هر دانهای از انار که در معده قرار گیرد قلب را زنده، نفس را روشن و چهل شب وسوسة شیطان را دور میسازد (Majlisi, 1982). طبق نظر متخصصان تغذیه، انار غنی از ویتامینهایی چون C، B2 و B1 و مواد معدنی مانند سدیم، فسفر، آهن، منیزیم و پتاسیم و ترکیبات قندی ساکارز، گلوکز، فروکتوز و همچنین اسیدهای مالیک و سیتریک و ترکیبات پلیفنولیک است. نتایج حاصل از مطالعات اپیدمیولوژیک نشان میدهد که انار نسبت به سایر میوهها از ترکیبات پلی فنولیکی بیشتری برخوردار است که میتواند در سلامتی انسان نقش مفیدی ایفا کند. این ترکیبات آنتی اکسیدانهای بسیار قوی هستند که میتوانند اثرات سیتوتوکسیک رادیکالهای آزاد را خنثی کنند و به میزان قابلتوجهی از میزان مرگ و میر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی، سکتههای مغزی و سرطانهای مختلف بکاهند (Shahi et al., 2011).
نتایج تحقیقات نشان داده عصارههای مختلف میوة انار با کاهش چربی خون از تشکیل پلاکتها در عروق جلوگیری و جریان خون در عروق را تسهیل میکند، به گونهای که امروزه پزشکان آب انار را مانند داروی آسپرین میدانند بدون این که عوارض ناشی از این دارو را به همراه داشته باشد (Montazeri and Mojahedin, 2009). میوه، آب، دانه و روغن دانة انار از طریق مکانیسمهای آنتیاکسیدانی، ضد تکثیری اختلال در سیکل سلولی و آپوپتوز از تکثیر سلولهای سرطانی جلوگیری میکند و بر بهبود سرطانهای پروستات، پستان، پوست، رودة بزرگ، ریه، دهان و خون مؤثر گزارش شده است (Amini, 1991). علاوه بر این، امروزه انار آثار ضدویروسی علیه ویروسها و ویروس آنفلونزا و ضدباکتری علیه سالمونلا تیفی و ویبریوکلرآ از خود نشان داده است (Kahrizi et al., 2012). عصارة دانة آن بهعنوان کاهندة مقاومت آنتی بیوتیکی مترونیدازول و کلاریترومایسین، در ریشهکنی هلیکوباکترپیلوری مؤثر گزارش شده است (Saffari et al., 2012). از این رو مصرف این میوه برای سیستم ایمنی و گوارش نیز بسیار مفید است. با وجود اینکه اهمیت انار و خواص متعدد آن، در مطالعات دهه اخیر نشان داده شده است، اما متأسفانه سهم تحقیقات ایرانی انجامشده در این خصوص اندک میباشد. به دلیل اطلاع رسانی کم از خواص درمانی این میوه خیلی از جنبههای درمان آن بهصورت فراوان و عمومی استفاده نمیشود. مردم بیشتر ترجیح میدهند بهصورت استفاده در غذا از خواص درمانی آن بهرهمند شوند. این در حالی است که کشور ایران و بهویژه اردستان، از جمله قطبهای تولید و صادرات انار در دنیا محسوب میگردند.
مصارف صنعتی انار
بررسی فراوانی متغیرهای مصرف انار و مشتقات آن از دید مصرف صنعتی نشان داد دانه انار جهت تهیه رب (43/3) بیشترین و تولید پودر پوست انار (با میانگین 40/1) دارای کمترین مصرف صنعتی بود. اردستان با سطحی معادل 2550 هکتار باغات انار و با تولیدی نزدیک به 30000 تن از نظر سطح و تولید محصول انار، در مقام دوم استان جای دارد. از سوی دیگر ارگانیک بودن این محصول، یک مسئله قابل توجه است، به نحوی که در تولید محصول انار هیچگونه حشرهکش، علفکش استفاده نمیشود. شهرستان اردستان مقام اول تولید انار در استان اصفهان را دارد. بیش از ۸۵ درصد محصول انار اردستان برای عرضه به بازارهای داخلی (تهران و اصفهان) ارسال میشود و مابقی به مصرف روزانه خود اهالی اختصاص مییابد. مردم شهرستان اردستان، انار را بیشتر به صورت روزانه مصرف میکنند و بخشی عمدهای از آن برای تولید رب انار به کار میرود. رب انار نیز از چاشنیهای بسیار لذیذ و ارزشمند در غذای آنها میباشد.
رب انار یک محصول عالی از انار است؛ بنابراین میتوان مزایای سلامتی انار را از رب انار دریافت کرد. رب انار حاوی آنتی اکسیدانها، به طور عمده ویتامین C است که برای سیستم ایمنی بدن مفید است. هنگام هضم غذا، فرآیندی به نام اکسیداسیون اتفاق میافتد که در آن مولکولهایی به نام رادیکالهای آزاد تشکیل میشوند. رادیکالهای آزاد موادی هستند که میتوانند منجر به آسیب بافتی شوند و ممکن است باعث بیماریهایی مانند بیماری قلبی یا سرطان شوند. همچنین رادیکالهای آزاد از آلایندههای محیطی مانند دود و پرتوها جذب بدن میشوند. آنتی اکسیدانها به سیستم ایمنی بدن کمک میکنند تا سلولها را در برابر اثرات مضر رادیکالهای آزاد محافظت کنند. رب انار حاوی چندین ویتامین B شامل B1، B3، B5 و B6 است. ویتامینB1 یا تیامین به تولید انرژی در بدن، عضلات، سیستم قلبی عروقی و سیستم عصبی کمک میکند. ویتامین B3 یا نیاسین به حفظ سلامتی و نشاط پوست، سیستم عصبی و دستگاه گوارش کمک میکند. ویتامین B5 یا اسید پانتوتنیک به ویژه در جوانان به رشد و نمو طبیعی کمک میکند. ویتامین B6 یا پیریدوکسین به بدن کمک میکند پروتئینهای مصرف شده را تجزیه کند و سلامتی گلبولهای قرمز خون را که اکسیژن را در بدن خود حمل میکند، حفظ کند (Shahi and Mirzaei, 2011; Aviram et al., 2000).
رب انار، بهترین گزینه برای درمان کبد چرب است، در میان خوراکیها، رب انار هم به عنوان یک چاشنی خوشمزه و خوش رنگ و لعاب ایرانی میتواند به درمان کبد چرب، پاکسازی و سمزدایی آن کمک کند. رب انار حاوی نیاسین است که مادهای ضروری برای رشد ذهن جنین میباشد بنابراین خوردن آن به خانمهای باردار توصیه میشود. همچنین خانمهای باردار میتوانند برای کاهش تهوع خود رب انار مصرف نمایند و اشتهای خود را افزایش دهند. رب انار به درمان آفت و جوش دهان کمک میکند (Shahi and Mirzaei, 2011).
پوست انار آنتی اکسیدان فراوان دارد و با جوش و آکنه صورت مبارزه میکند. پوست انار را در ماهیتابه تفت میدهند تا کاملاً خشک شود و بعد از خنک شدن آسیاب میکنند. پودر به دست آمده را با آبلیمو و گلاب ترکیب میکنند و روی جوش و آکنه قرار میدهند. پوست انار موجب از بین رفتن جوشهای سرسفید و سرسیاه و سلولهای مرده پوست میشود (Fawole et al., 2012). آفت دهان جزو بیماریهای دردناک در ناحیه مخاط دهان است که به شکل زخمهای بزرگ و کوچک و گرد که عمق کمی دارند در ناحیه داخلی دهان به وجود میآیند. یکی از درمانهای آفت دهان، رب انار است که از تغلیظ آب انار که جوشانده شده است به وجود میآید و باید به صورت بهداشتی مصرف شود. رب انار به دلیل داشتن "پلی فنولها" و "اسید الایژیک" بسیار مفید است و "پلی فنولها" دارای خاصیت آنتی اکسیدانی هستند. این دو باعث میشوند که رب انار یکی از درمانهای مفید برای آفت دهان باشد (Prasad and Kunnaiah, 2014).
نتیجهگیری
دانش بومی مرتبط با گیاهان دارویی و معطر با سرعت زیاد در حال فراموشی و از بین رفتن میباشد. لذا بجاست که هم از دانش بومی گیاهشناسی و هم روشهای صنعتی شدن این گیاهان آگاهی داشته باشیم تا بتوانیم بهرهبرداری مناسبی از این گونههای ارزشمند هم در دانش بومی و هم در دانش رسمی داشته باشیم. شهرستان اردستان به دلیل برخورداری از گونههای گیاهی منطقهای ارزشمند به لحاظ غنای گونهای و دانش بومی از مناطق مهم گیاهان دارویی محسوب میشود. نتایج حاصل از بررسی دانش مردم اردستان در مورد انار نشاندهندهی استفاده کم مردم از این گیاهان با هدف درمانی میباشد؛ بنابراین در پاسخ به فرضیه پژوهش، میتوان نتیجه گرفت که مردم محلههای مختلف شهر اردستان دانش بومی درمانی کمی از محصولات کشاورزی بهویژه انار داشته و یا به آن اعتقاد نداشتهاند. از طرفی افراد شرکتکننده در پاسخ به سؤالات تحقیق میانسال و کمتر از 45 سال داشتند، درصورتیکه تعداد افراد شرکتکننده بالای 50 سال کمترین تعداد را داشتند. شاید بتوان گفت تجربهی کمتر نسل جوانتر و آگاهی کمتر آنها در استفاده از گیاهان دارویی دلیلی بر این امر باشد، که نشاندهندة این است که دانش بومی مربوط به استفاده از انار در جوامع محلی اردستان کم میباشد. لذا باید در انتقال دانش بومی به نسلهای جدید تلاش نمود تا این سرمایه عظم و ارزشمند به دست فراموشی سپرده نشود.