ارزیابی مقایسه‌ای تأثیر روش‌ سنتی و روش‌های جدید خشک‌کردن روی سرعت خشک‌کردن، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی، میزان ویتامین C و فنل کل میوه کیوی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.

10.22091/ethc.2024.10481.1014

چکیده

هدف: میوه کیوی دارای مقادیر بالای ویتامین C، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و فنل کل است. در طی فرآیند خشک‌کردن میوه‌ها، اتلاف انرژی و کاهش برخی متغیرهای مهم مشاهده‌شده است؛ ازاین‌رو روش‌های جدیدی جهت خشک‌کردن میوه‌ها ابداع و پیشنهاد شده است تا از اثرات منفی خشک‌کردن میوه‌ها جلوگیری شود. هدف از این پژوهش، مقایسه تأثیر روش‌های خشک‌کردن سنتی، آون (هوای داغ) و مایکروویو روی سرعت خشک‌کردن، مقادیر ویتامین C، ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و فنل کل بود.
مواد و روش‌ها: برای این منظور، قطعات برش داده‌شده کیوی در هر سه روش تا رسیدن به رطوبت نهایی 2/0±15 درصد خشک شدند که مدت‌زمان خشک‌کردن تا رسیدن به این رطوبت برای روش سنتی 9 ساعت و 20 دقیقه، آون 3 ساعت و 15 دقیقه و مایکروویو 9 دقیقه بود.
نتایج: نتایج بررسی‌ها نشان داد که میانگین مقادیر ویتامین C برای روش سنتی 60/22 (mg/100g)، آون 20/27 (mg/100g) و مایکروویو 26/33 (mg/100g) بود. همچنین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی به ترتیب 7/18%، 76/24%، 16/28% و فنل کل (TP) به ترتیب 9/34 (اسیدگالیک mg/100g)، 55/41 (گالیک اسید mg/100g)، 86/56 (گالیک اسید mg/100g) بود.
نتیجه‌گیری:. با توجه به نتایج به‌دست‌آمده می‌توان گفت که خشک‌کردن کیوی با مایکروویو، علاوه بر افزایش سرعت خشک‌کردن، موجب حفظ بهتر متغیرهای مهم ارزش غذایی کیوی نسبت به دو روش دیگر می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


افشار محمدیان، منصور؛ و فلاح، فاطمه (1395). کشت، پرورش و ارزش غذایی کیوی. انتشارات وارسته.
توکلی‌پور، حمید (1388). اصول خشک‌کردن مواد غذایی و محصولات کشاورزی. چاپ دوم. انتشارات آییژ.
رضوانی مقدم، پرویز؛ غنی، عسکر؛ رحمتی، میترا؛ و محتشمی، سعیده (1392). اثر روش‌های مختلف خشک‌کردن بر زمان خشک شدن و برخی مواد مؤثره در دو توده گیاه ترخون (Artemisia dracunculus L). تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران، 2 (29)، 460-475.
زکی پور ملک‌آبادی، الهام؛ حمیدی اصفهانی، زهره؛ و عباسی، سلیمان (1389). فرمولاسیون لواشک از ضایعات میوه کیوی. پژوهش‌های علوم و صنایع غذایی ایران. 6 (4)، 263 – 270.
زیرجانی، لیلا؛ توکلی پور، حمید (1387). بهینه‌سازی فرآیند خشک‌کردن موز با هوای داغ و مایکروویو. علوم غذایی و تغذیه، 6 (1)،0-0.
زیرجانی، لیلا؛ و توکلی پور، حمید (1391). مقایسه دو روش خشک‌کردن با هوای داغ و مایکروویو برای تولید برگه موز. مهندسی بیوسیستم ایران، 43 (1)، 73-83.
شهدادی، فاطمه؛ میرزایی، حبیب ا...؛ مقصودلو، یحیی؛ قربانی، محمد؛ و دارایی گرمه خانی، امیر (۱۳۹۰). تأثیر فرایند خشک‌کردن بر میزان ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی‌اکسیدانی دو رقم خرمای کلوته و مضافتی (Phoenixductylifera). علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، ۶ (۳)، ۶۷-۷۴.
عابدینی، جواد (1388). فیزیولوژی و تکنولوژی صنایع تبدیلی کیوی و اصول نگهداری آن در سردخانه. چاپ دوم. تهران: انتشارات دانش نگار.
نوری، مجتبی؛ کاشانی نژاد، مهدی؛ دارایی گرمه خانی، امیر؛ و بلندی, مرضیه (1391). بهینه‌سازی فرآیند خشک‌کردن جعفری با استفاده از روش ترکیبی هوای داغ- مایکروویو. نشریه فرآوری و نگهداری مواد غذایی، 4 (2)، 103-122.
Abedini, J. (2009). Physiology and technology of kiwi processing industries and principles of its storage in cold storage. Tehran: Daneshnegar Publications. (in Persian)
Afshar Mohammadian, M., & Fallah, F. (2016). Cultivation, breeding and nutritional value of kiwi. Varasteh Publications. (in Persian)
Alibas, İ., & Köksal, N. (2014). Convective, Vacuum and Microwave Drying Kinetics of Mallow Leaves and Comparison of Color and Askorbik Acid Values of Three Drying Methods. Food Science and Technology, 34(2), 358-364. https://doi.org/10.1590/S0101-20612014005000033
Arslan, D., & Özcan, M. M. (2010). Study the effect of sun, oven and microwave drying on quality of onion slices. LWT - Food Science and Technology, 43, 1121-1127. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2010.02.019
Benlloch-Tinoco, M., Igual, M., Rodrigo, D., & Martínez-Navarrete, N. (2013). Comparison of microwaves and conventional thermal treatment on enzymes activity and antioxidant capacity of kiwifruit puree. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 19, 166-172. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2013.05.007
Celen, S., & Kahveci, K. (2013). Microwave Drying Behaviour of Tomato Slices. Czech Journal Food Science, 31(2), 132-138. https://doi.org/10.1177/0954408912464729
Chang, C. H., Lin, H. Y., Chang, C. Y., & Liu, Y. C. (2006). Comparisons on the antioxidant properties of fresh freeze-dried and hot-air-dried tomatoes. Journal of Food Engineering, 77, 478–485. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2005.06.061
Chin, S. K. Siew, E. S., & Soon, W. L. (2015). Drying characteristics and quality evaluation of kiwi slices under hot air natural convective drying method. International Food Research Journal, 22, 2188-2195. http://www.ifrj.upm.edu.my
Ciemniewska-Zytkiewicz, H., Brys, J., Brys, A., Sujka, K., & Koczon, P. (2014). Effect of roasting process on moisture content and color of Polish in shell hazelnuts. Academic Food Journal, 12(1), 6-10.
Da Silva, D. I. S., Nogueira, G. D. R., Duzzioni, A. G., & Barrozo, M. A. S. (2013). Changes of antioxidant constituents in pineapple (Ananas comosus) residue during drying process. Industrial Crops and Products, 50, 557-562. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2013.08.001
Du G., Li, M., Ma, F., & Liang, D. (2009). Antioxidant capacity and the relationship with polyphenol and vitamin C in Actinidia fruits. Food Chemistry, 113, 557-562. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.08.025
FAOSTAT 2022. Production of Kiwi: top ten producers. Accessed via https://www.fao.org/faostat/en/#data/QCL/visualize on May 2nd, 2022.
Ghaboos, S. H., Ardabili, S. M., Kashaninejad, M., Asadi, G., & Aalami, M. (2016). Combined infrared-vacuum drying of pumpkin slices. Journal of Food Science and Technology, 53(5), 2380-2388. https://doi.org/10.1007/s13197-016-2212-1
Ghanem, N., Mihoubi, D., Kechaou, N., & Mihoubi, N. B. (2012). Microwave dehydration of three citrus peel cultivars: effect on water and oilretention capacities, color, shrinkage and total phenols content. Industrial Crops and Products, 40, 167-177. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2012.03.009
Giuseppe, L., & Camilla, M. (2020). Kiwifruit and cancer: an overview of biological evidence. Nutrition Cancer, 72(4), 547-553. https://doi.org/10.1080/01635581.2019.1650190
Harder, M. N. C., & Toledo, F. A. C. P. (2009). Determination of changes induced by gamma radiation in nectar of Kiwifruit. Journal of Radiation Physics and Chemistry, 78(7-8), 579-582. https://doi.org/10.1016/j.radphyschem.2009.04.012
Izli, N., Izli, G., & Taskin, O. (2017). Drying kinetics, colour, total phenolic content and antioxidant capacity properties of kiwi dried by different methods. Food Measure, 11, 64-74. https://doi.org/10.1007/s11694-016-9372-6
Lee, S., Choi, Y., Jeong, H. S., Lee, J., & Sung, J. (2017). Effect of different cooking methods on the content of vitamins and true retention in selected vegetables. Food Science and Biotechnology, 27(2), 333-342. https://doi.org/10.1007/s10068-017-0281-1
Lopez, J., Vega-Galvez, A., Bilbao-Sainz, C., Chiou, B. S., Uribe, E., & Quispe-Fuentes, I. (2017). Influence of vacuum drying temperature on: physico-chemical composition and antioxidant properties of murta berries. Journal of Food Process Engineering, 40(6), 1-9. https://doi.org/10.1111/jfpe.12569
Maskan, M. (2000). Kinetics of Colour change of Kiwifruit during Hot Air and Microwave drying. Journal of Food Engineering, 48, 169-175. https://doi.org/10.1016/S0260-8774(00)00154-0
Maskan, M. (2001). Drying, shrinkage and rehydration characteristics of kiwifruits during hot air and microwave drying. Journal of Food Engineering, 48, 177-182. https://doi.org/10.1016/S0260-8774(00)00155-2
Nouri, M., Kashaninejad, M., Ghane Garmekhani, A., & Blandi, M. (2012). Optimizing the drying process of parsley using the combined hot air-microwave method. Journal of Food Processing and Preservation, 4(2), 103-122. (in Persian)
Ogura, N. (1993). Theory and method of preseving for food. In Food processing study (pp. 3-35). Tokyo: Kenpakusha Co., Ltd. (in Japanese)
Orikasa, T., Wu, L., Shiina, T., & Tagawa, A. (2008). Drying characteristics of kiwifruit during hot air drying. Journal of Food Engineering, 85, 303-308. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2007.07.005
Ozgen, F., & Nevin C. (2019). Evaluation of Design Parameters on Drying of Kiwi Fruit. Applied Sciences, 9, 1-10. https://doi.org/10.3390/app9010010
Özcan, M. M., Al Juhaimi, F., Ahmed, I. A. M., Uslu, N., Babiker, E. E., & Ghafoor, K. (2020). Effect of microwave and oven drying processes on antioxidant activity, total phenol and phenolic compounds of kiwi and pepino fruits. Journal of Food Science and Technology, 57, 233-242. https://doi.org/10.1007/s13197-019-04052-6
Parker, J. C. (1999). Developing an Herb and Spice Industry in Callide Valley, Qeensland. A report for the Rural Industries Research and Development Corporation. RIRDC Publication No: 99/45, RIRDC.
Pirbalouti, A. G., Mahdad, E., & Craker, L. (2013). Effects of drying methods on qualitative and quantitative properties of essential oil of two basil landraces. Food Chemistry, 141(3), 2440-2449. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.05.098
Rezvani Moghadam, P., Ghani, A., Rahmati, M., & Mohtashmi, S. (2013). The effect of different drying methods on drying time and some effective substances in two stands of tarragon plant (Artemisia dracunculus L). Iranian Medicinal and Aromatic Plants Research, 29(2), 460-475. (in Persian)
Salehi, F., & Kashaninejad, M. (2014). Effect of different drying methods on rheological and textural properties of Balangu seed gum. Drying Technology, 32(6), 720-727. https://doi.org/10.1080/07373937.2013.858264
Shahdadi, F., Mirzaei, H., Maqsoodlou, Y., Ghorbani, M., Haina, G., & Khani, A. (2011). The effect of drying process on the amount of phenolic compounds and antioxidant activity of two cultivars of Kloteh and Mozafati dates (Phoenixductylifera). Nutritional Sciences and Food Industries of Iran, 6(3), 67-74. (in Persian)
Therdthai, N., & Zhou, W. (2009). Characterization of microwave vacuum drying and hot air drying of mint leaves (Mentha cordifolia opiz ex Fresen). Journal of Food Engineering, 91, 482-489. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2008.09.031
Tawaklipour, H. (2009). Principles of drying food and agricultural products. Aizh Publications. (in Persian)
Zakipour Malekabadi, A., Hamidi Esfahani, Z., & Abbasi, S. (2010). Formulation of lavash from kiwi fruit waste. Iran Food Science and Industry Research Journal, 6(4), 263-270. (in Persian)
Zirjani, L., & Tavakalipour, H. (2008). Optimization of banana drying process with hot air and microwave. Scientific Research Journal of Food Science and Nutrition, 1(6):0-0. (in Persian)
Zirjani, L., & Tawaklipour, H. (2012). Comparison of two methods of drying with hot air and microwave for the production of banana leaves. Biosystem Engineering of Iran, 43(1), 73-83. (in Persian)