تغذیه و رژیم غذایی در دوران باستان؛ بررسی پیرامون تغذیه و رژیم غذایی در بین تمدن‌های بزرگ دوران باستان (ایران، یونان، چین، مصر و روم)

نوع مقاله : مروری

نویسندگان

1 گروه تاریخ پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.

2 گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه تهران، تهران، ایران.

10.22091/ethc.2024.11064.1033

چکیده

هدف: هدف این مطالعه، بررسی مسئله‌ی تغذیه و رژیم غذایی در دوران باستان در میان تمدن‌های بزرگی چون ایران، یونان، چین، مصر و روم است. چنانکه سعی شده مطالبی پیرامون تغذیه‌ی مناسب، پرهیزات غذایی و سبد غذایی  مورد علاقه‌ی هریک از تمدن‌های موردنظر و علل رعایت مسائل تغذیه‌ای آن‌ها تشریح گردد.
 مواد و روش‌ها: در این مطالعه که یک مطالعه‌ی مروری می‌باشد، با استفاده از منابع در دسترس با عناوینی چون تغذیه در دوران باستان، رژیم غذایی تمدن‌های بزرگ جهان باستان و توجه به تغذیه و خوراک مناسب طبع در میان تمدن‌های بزرگ دنیای باستان، مطالب موردنظر و مرتبط با موضوع مورد بررسی جمع‌آوری شده است.
 نتیجه‌گیری: موضوع تغذیه همواره و در همه‌ی ادوار تاریخ، موضوعی قابل‌تأمل بوده است. تغذیه مناسب و تأثیر آن در پیشگیری و گاهی اوقات درمان بیماری‌ها از دوران باستان آغاز و به‌تدریج به دوره‌های بعدی منتقل شد و در هر انتقال همراه با تأثیرات متناسب با احوال مردمان هر ناحیه و شرایط آب و هوایی‌شان بهبود یافته است. بنابراین این موضوع امروزه مورد توجه کارشناسان تغذیه در ملل مختلف قرار گرفته و هرروزه شاهد گسترش این مقوله هستیم. مطالب جمع‌آوری شده در این مطالعه بیانگر توجه روزافزون به مقوله‌ی تغذیه و رژیم غذایی و نیز انتخاب سبد غذایی مناسب با شرایط زندگی تمدن‌ها از دوران باستان تا به امروز می‌باشد به طوری که زمینه‌ی بررسی جامع‌تری را فراهم می‌سازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


اصغری، پروین؛ و غفاری، مهدی (1401). بررسی تاریخی نقش تمرین و فعالیت بدنی در پزشکی از منظر طب جالینوسی. اخلاق و تاریخ پزشکی ایران، 15 (1)، 158-171.
پویان، ناصر؛ و کیانی، محمدعلی (1388). از افسانه تا حقیقت: اسقلبیوس، بقراط و جالینوس. حقوقی.
راوندی، مرتضی (1354). تاریخ اجتماعی ایران. جلد اول. انتشارات امیرکبیر.
رحیمی، فائزه؛ و غضنفری، کلثوم (1401). مصرف گوشت و انواع آن در دوره هخامنشی. تحقیقات تاریخ اجتماعی، 12 (1)، 139-167.
عامری، فرزانه؛ مقدم حیدری, غلامحسین؛ و منجمی، علیرضا (1400). بررسی مقومات نظریۀ پزشکی بقراط: سلامتی، بیماری و درمان. تاریخ علم، 19 (1)، 245-274.
عزیزی پور، طاهره (1400). نان در تغذیه و فرهنگ ایرانیان باستان. جستارهای باستان‌شناسی ایران پیش از اسلام، 6 (2)، 61-74.
کریستنسن، آرتور (1382). ایران در زمان ساسانیان. انتشارات صدای معاصر.
محمودیان، حبیب الله (1401). مطالعاتی پیرامون آئین‌‌های ایرانیان باستان و ارتباط آن با کشاورزی. مطالعات ایلام شناسی، 7 (24)، 41-58.
مداحی، جواد؛ جهانشاهی افشار، علی؛ و رافائیلوونا، گوزل (2017). دانش بومی و سنتی خوراک: درآمدی بر نشانه‌شناسی غذا و آداب مربوط به آن از منظر دین. دانش‌های بومی ایران، 3 (6)، 153-210.
مقدم حیدری، غلامحسین (1401). تنجیم پزشکی نزد بقراط و جالینوس. اخلاق و تاریخ پزشکی، 15 (1)، 89-104.
نودهی، کبری؛ و کثیری، مسعود (1392). تأثیر آموزه‌های بهداشتی زرتشت در طب خوراک ایرانیان باستان. طب سنتی ایران و اسلام، 4 (4)، 381-388.
وکیلی، ‌هادی؛ و نودهی، ‌کبری (1390). آداب سفره در ایران باستان و ایران دوره اسلامی قرن دوم تا هفتم هجری. مشکو‌ة، 112 (30)، 119-137.
Ameri, F., Moghadam Heidari, G. H., & Monajemi, A. (2021). A study of hippocratic theory of medicine: health, disease and treatment. Journal for the History of Science, 19(1), 245-274. (in Persian). https://doi.org/10.22059/jihs.2021.332259.371655
Asghari, P., & Ghaffari, M. (2022). A historical study of the role of exercise and physical activity in medicine from perspective of galenian medicine. Iranian Journal of Medical Ethics and History of Medicine, 15(1), 158-171. (in Persian). https://doi.org/10.18502/ijme.v15i12.11818
Azizipoor, T. (2022). Bread in nitration and culture in ancient Iran. Journal of Iran’s Pre Islamic Archaeological Essays, 6(2), 61-74. (in Persian). https://doi.org/10.22034/iaej.2022.10199.1016
Cartwright, M. (2013). Roman medicine. World History Encyclopedia. https://www.worldhistory.org/Roman_Medicine/
Christensen, A. (2003). Iran during the Sasanian era. Sedaye Moaser.
Cramp, L. J. E., Ethier, J., Urem-Kotsou, D., Bonsall, C., Borić, D., Boroneant, A., Evershed, R. P., Perić, S., Roffet-Salque, M., Whelton, H. L., & Ivanova, M. (2019). Regional diversity in subsistence among early farmers in Southeast Europe revealed by archaeological organic residues. Proceedings of the Royal Society B, 286(1894). https://doi.org/10.1098/RSPB.2018.2347
De Angelis, F., Varano, S., Battistini, A., Di Giannantonio, S., Ricci, P., Lubritto, C., Facchin, G., Brancazi, L., Santangeli-Valenzani, R., Catalano, P., Gazzaniga, V., Rickards, O., & Martínez-Labarga, C. (2020). Food at the heart of the Empire: dietary reconstruction for Imperial Rome inhabitants. Archaeological and Anthropological Sciences, 12(10). https://doi.org/10.1007/s12520-020-01194-z
Ghirshman Roman. (2004). Iran: from the earliest times to the Islamic conquest. Translated by Mohammad Moein, Negah Publication.
Khodadad, R. (2000). Arsacid society and culture. Iranologie.  (in Persian)
Madahi, J., Jahanshahiafshar, A., & Rafailovna, G. (2017). An introduction to food semiotics and food customs from the viewpoint of religion. Indigenous Knowledge, 3(6), 153-210. (in Persian). https://doi.org/10.22054/qjik.2017.8193 
Mahmodian, H. (2022). Studies about the rituals of ancient Iranians and its relationship with agriculture. The Quarterly Journal of Illam’s Studies, 7(24), 41-58. (in Persian)
Mark, E. (2016). Daily life in ancient China. World History Encyclopedia. https://www.worldhistory.org/article/890/daily-life-in-ancient-china/
Moghaddam Heidari, G. (2022). Medical Astrology in Hippocrates and Galen’s Medical Works. Iranian Journal of Medical Ethics and History of Medicine, 15(1), 89–104. (in Persian). https://doi.org/10.18502/ijme.v15i8.11814
Nodehi, K., & Kasiri, M. (2014). Effect of health teachings of Zoroaster in ancient Iranian Nutrition. Jiitm, 4(4), 381-388. (in Persian). http://jiitm.ir/article-1-300-en.html
Peck, W. H. (2013). The material world of ancient Egypt. Cambridge University Press.
Pouyan, N., & Kiani, M. A. (2009). From legend to truth: Asclepius, Hippocrates and Galen. Legal. (in Persian)
Rahimi, F., & Ghazanfari, K. (2022). Meat consumption and its variety in the Achaemenid Period. Tahqiqāt-e Tārikh-e Ejtemā’i (Social History Studies), 12(1), 139-167. (in Persian) https://doi.org/10.30465/shc.2022.40489.2341
Robinson (2022). Robinson’s basic nutrition and diet therapy. Translated by Nahid Kohldi & S Ali Keshavarz, Jamia Nagar Publication.
Singh, R. B., Takahashi, T., Nakaoka, T., Otsuka, K., Toda, E., Shin, H. H., Lee, M. K., Beeharry, V., Hristova, K., Fedacko, J., Pella, D., De Meester, F., Wilson, D. W., Juneja, L. R., & Martirosyan, D. M. (2013). Nutrition in transition from homo sapiens to homo economicus. Open Nutraceuticals Journal, 6(1), 6-17. https://doi.org/10.2174/1876396001306010006
Tallet, P. (2015). Food in Ancient Egypt. A Companion to Food in the Ancient World, 319–325. https://doi.org/10.1002/9781118878255.CH30
Vakili, H., & Nawdihi, K. (2011). Tablecloth rules of conduct in ancient Iran and Iran during the Islamic Period (Second/Ninth up to Seventh/Thirteenth Century). Mishkat, 30(3), 119-137. (in Persian)
Vehling, J. D. (1977). Cookery and dining in Imperial Rome. Dover Publications. https://books.google.com/books/about/Cookery_and_Dining_in_Imperial_Rome.html?id=fKd3m7DSQnQC
Zargaran, A., Mehdizadeh, A., & Nikaein, F. (2012). Rhazes′ concepts and manuscripts on nutrition in treatment and health care. Ancient Science of Life, 31(4), 160. https://doi.org/10.4103/0257-7941.107357