بررسی و مقایسه خصوصیات رویشی گونه دارویی گل اروانه (Salvia hydrangea) و ارتباط آن با ویژگی‌های خاک در سه رویشگاه از منطقه اقلید استان فارس

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه یزد، یزد، ایران.

10.22091/ethc.2025.12191.1049

چکیده

هدف: هدف از این مطالعه، بررسی شرایط رویشگاهی گونه دارویی گل اروانه (Salvia hydrangea) به منظور شناخت و دستیابی به اطلاعات کاربردی و استفاده از آن در برنامه‌های بهره برداری از گیاهان دارویی از مراتع است.
مواد و روش‌ها: برای انجام این تحقیق سه رویشگاه از این گونه در شهرستان اقلید تعیین شد. در هر رویشگاه، سه نقطه به‌صورت تصادفی انتخاب و در هر نقطه دو ترانسکت 100 متری عمود بر هم انداخته و در هر ترانسکت دو پلات یک متر مربعی به‌صورت سیستماتیک تعیین شد. در هر ترانسکت، پارامترهای پوشش گیاهی شامل (درصد پوشش گیاهی، درصد پوشش، تراکم گیاهی) و در هر پلات، میزان تولید اندازه‌‌گیری شد. نمونه‌‌گیری از خاک در هر منطقه از عمق ریشه دوانی گیاه و با سه تکرار انجام و با استفاده از آزمون تجزیه واریانس و آنالیز رگرسیون مورد مقایسه قرار گرفت.
نتایج: طبق نتایج، اختلاف معنی‌دار بین مقدار تولید، درصد پوشش و تراکم اروانه در سطح 99 درصد و تراکم کل در سطح 95 درصد بین سه منطقه مشاهده شد. همچنین بین درصد مواد آلی خاک در سطح 95 درصد و فسفر در سطح 99 درصد اختلاف معنی‌دار بین سه منطقه وجود دارد. نتایج آنالیز رگرسیون نشان داد که بین مقدار فسفر خاک و تولید گونه اروانه رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد (78/0=R2).
نتیجه‌گیری: به‌نظر می‌رسد گیاه گل اروانه در خاک‌های دارای فسفر بیشتر رشد و توسعه بهتری نسبت به سایر نقاط داشته است؛ لذا افزودن مقدار مناسبی از کود فسفره در مناطق حضور گونه می‌تواند در رشد، توسعه و افزایش تولید آن نقش مؤثری داشته باشد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات