بررسی امکان تولید ژله خوراکی با منشأ جلبک‌های دریایی شاخص کاراژینان

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسنده

گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران.

10.22091/ethc.2024.10661.1026

چکیده

هدف: کمبود منابع آب شیرین و تخریب گسترده خاک‌های کشاورزی به دلیل استفاده بیش از حد، ضرورت تحقیق در راستای بهره‌برداری از گیاهان دریایی را به‌عنوان یک منبع تجدیدپذیر برای تولید غذا نمایان می‌سازد. لذا این مطالعه با هدف بررسی و مقایسه ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی پلیمر زیستی کاراژینان در دو ماکروجلبک­ قرمز Hypnea  flagelliformis  Greville ex J. Agardh وHypnea musciformis (Wulfen) J.V. Lamouroux  به منظور تولید ژله خوراکی صورت گرفت.
مواد و روش‌ها: استخراج کاراژینان از دو گونه ماکروجلبک­ قرمز به دو روش تیمار آبی و تیمار آلکالی صورت گرفت. جهت بررسی ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی، دمای ذوب ژل، دمای ژل شوندگی و میزان ویسکوزیته عصاره‌های استخراج شده اندازه‌گیری شد. همچنین آنالیز مادون قرمز (FTIR) جهت تعیین گروه‌های عاملی و آنالیز عنصری ICP و  آنالیز HNS جهت تعیین عناصر موجود در کاراژینان استخراجی مورد استفاده قرار گرفت.
نتایج: نتایج نشان داد ژل به دست آمده از جلبک H. flagelliformis  هم از نظر میزان بازدهی و هم از نظر ویژگی‌های فیزیکوشیمیایی دارای کیفیت بهتری است. طبق نتایج آنالیز عنصری ICP، بیشترین درصد وزنی عناصر تشکیل‌دهنده پودر کاراژینان حاصل از ماکروجلبک H. flagelliformis  به ترتیب مربوط به سدیم، پتاسیم، منیزیم، آهن، فسفر و کلسیم بود.
نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، گونه­ی H. flagelliformis به­عنوان گونه­ی واجد بازدهی بالا و با کیفیت کاراژینان معرفی شد و برای تهیه ژله­ی خوراکی با رنگدانه طبیعی مورد استفاده قرار گرفت. با توجه به پایین بودن فرهنگ مصرف غذاهای دریایی در ایران، تلاش برای تولید محصولات ثانویه از ماکروجلبک‌های دریایی به‌عنوان یک منبع تجدیدپذیر که نیاز به آب شیرین و زمین کشاورزی ندارند، می‌تواند علاوه بر ایجاد تنوع غذایی، مصرف‌کنندگان را از ترکیبات فراسودمند این گیاهان بهره‌مند سازد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Ainis, A. F., Erlandson, J. M., Gill, K. M., Graham, M. H., & Vellanoweth, R. L. (2019). The potential use of seaweeds and marine plants by native peoples of Alta and Baja California an archaeology of abundance: reevaluating the marginality of California’s islands. (pp. 70-135). Gainesville: University Press of Florida.
Arman, M., & Qader, S. A. U. (2012). Structural analysis of kappa-carrageenan isolated from Hypnea musciformis (red algae) and evaluation as an elicitor of plant defense mechanism. Carbohydrate Polymers88(4), 1264-1271. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2012.02.003
Aziza, M., Givernaud, T., Chikhaoui-Khay, M., & Bennasser, L. (2008). Seasonal variation of the growth, chemical composition and carrageenan extracted from Hypnea musciformis (Wulfen) Lamouroux harvested along the Atlantic coast of Morocco. Scientific Research and Essay2(10), 509-514.
Bagavan Reddy, P., Manoj Kumar Goud, P., & Das, A. (2023). Seaweed cultivation: Untapped potential of India. Indian Farming, 73(09), 3-6.
Dumilag, R. V., & Javier, R. F. (2022). Ethnobotany of Medicinal Seaweeds of Ilocos Norte, Philippines. Philippine Journal of Science, 151(3), 1135-1156.
Kokabi, M., & Yousefzadi, M. (2015). Checklist of the marine macroalgae of Iran. Botanica Marina, 58(4), 307-320. https://doi.org/10.1515/bot-2015-0001
Necas, J., & Bartosikova, L. (2013). Carrageenan: a review. Veterinarni Medicina, 58(4).
Pérez-Lloréns, J. L., Critchley, A. T., Cornish, M. L., & Mouritsen, O. G. (2023). Saved by seaweeds (II): Traditional knowledge, home remedies, medicine, surgery, and pharmacopoeia. Journal of Applied Phycology, 35(5), 2049-2068. https://doi.org/10.1007/s10811-023-02965-6
Philpott, J., & Bradford, M. (2006). Seaweed: nature’s secret for a long and healthy life? The Nutrition Practitioner. 2.
Premarathna, A. D., Ahmed, T. A., Kulshreshtha, G., Humayun, S., Darko, C. N. S., Rjabovs, V., & Hincke, M. T. (2024). Polysaccharides from red seaweeds: Effect of extraction methods on physicochemical characteristics and antioxidant activities. Food Hydrocolloids, (147), 109307. 10.1016/j.foodhyd.2023.109307
Qin, Y. (2018). Applications of bioactive seaweed substances in functional food products. In Bioactive seaweeds for food applications (pp. 111-134). Academic Press.
Rhein-Knudsen, N., Ale, M. T., Ajalloueian, F., Yu, L., & Meyer, A. S. (2017). Rheological properties of agar and carrageenan from Ghanaian red seaweeds. Food Hydrocolloids63, 50-58. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2016.08.023
Sohrabipour, J., & Rabiei, R. (2022). Seaweed resources and their cultivation in Iran. In Sustainable Global Resources of Seaweeds (Vol. 1, pp. 143-161), Springer.
Trono, G. C. (2003). Field Guide and Atlas of the seaweed resources of the Philippines. Makati City, Philippines: Bookmark, Inc.
Turner, N. J. (2003). The ethnobotany of edible seaweed (Porphyra abbottae and related species; Rhodophyta: Bangiales) and its use by First Nations on the Pacific Coast of Canada. Canadian Journal of Botany, 81(4), 283-293. https://doi.org/10.1139/b03-029
Xie, C., Lee, Z. J., Ye, S., Barrow, C. J., Dunshea, F. R., & Suleria, H. A. (2023). A review on seaweeds and seaweed-derived polysaccharides: Nutrition, chemistry, bioactivities, and applications. Food Reviews International, 1-36. https://doi.org/10.1080/87559129.2023.2212055
Zarei Jeliani, Z., Yousefzadi, M., Pour, J. S., & Toiserkani, H. (2018). Growth, phytochemicals, and optimal timing of planting Gracilariopsis persica: an economic red seaweed. Journal of Applied Phycology, 30(1), 525-533. https://doi.org/10.1007/s10811-017-1217-0
Zarei Jeliani, Z., Sohrabipour, J., Soltani, M., Rabiei, R., & Yousefzadi, M. (2021). Seasonal variations in growth and phytochemical compounds of cultivated red alga, Hypnea flagelliformis, in southern coastlines of Iran. Journal of Applied Phycology, 33, 2459-2470. https://doi.org/10.1007/s10811-021-02429-9
Zarei Jeliani, Z., Yousefzadi, M., Kokabi, M., Sorahinobar, M., Sourinejad, I., & Malik, S. (2022). Assessment of biochemical constituents and nutritional aspects in Gracilariopsis persica and Hypnea flagelliformis. Journal of Aquatic Food Product Technology, 31(1), 71-82.